Synopsis/handlingsreferat

1 scene

En vårdag i Nasaret.

Det skal være forlovelsesfest i Nasaret for Maria og Josef.
Barna gleder seg, leker og plukker blomster. Den lille gutten Benjamin og hans store venn, Daniel, er blant dem som leker og feirer. Den minste og den modige.

Maria synger med barna ute i vårdagen.

Rabbineren tolker Israel-folkets lengsel etter Messias.
Plutselig blir Maria stilt ansikt til ansikt Guds engel. Etter dette møtet er alt forandret for Maria, selv om feiringen går sin gang.

Midt i festen dukker Herodes' soldater opp med bud fra keiser Augustus. De har også med seg en del fanger som skal til Jerusalem, til Herodes' fangehull. Lydia heter den unge fremmede fangen, hun som får trøst og svalende vann av lille Marta. Folkets frihetssang om Jerusalem er farlig, og soldatene gjør det de er opplært til.


2 scene

Vi er i Jerusalem, i Herodes' borg.

Kongens hoff består av astrologer, skriftlærde, slavinner og soldater. Inne i hallen har Herodes et bur for fanger som venter på sin endelige dom.

Daniel fra Nasaret blir slept ut fra dette kammeret. Medfangen Lydia prøver å lindre hans lidelser. De synger Ensom, men aldri alene. Herodes er opptatt av sin egen makt, mens de skriftlærde er fylt av forventninger om Messias, fredsfyrsten som er lovet.

Lille Benjamin er kommet til Jerusalem på vei til innskriving i manntallet i Betlehem. Han klarer å liste seg inn i Herodes. borg for å lete etter sin venn, Daniel.


3 scene

Lille Benjamin er kommet vel frem til Betlehem.

Han finner her nye bekjentskaper og venner: Mirjam, David og Judith og bestefar. Barna hører på bestefar som synger om Israelfolkets lidelse. Benjamin lytter også til bestefars historiske fortellinger, og får se ungdommenes dans.

Sent på kvelden kommer Maria og Josef frem til Betlehem. De er på jakt etter hvilested og nattely. Men enhver har alltid nok med seg og sine...


4 scene

På hyrdemarka i Betlehem

Mirjam, David og Judith er med bestefar ut på Betlehemsmarkene. De har med seg mat til storebror Aron og de andre hyrdene. Mens alle sitter rundt bålet, synger Aron en gammel sang om hyrden som engang skal bli født i Betlehem.

Så blir mørket brutt. Englesang fyller luften og lyset stråler. Barna og mennene opplever en ubeskrivelig glede og skynder se hjem til Betlehem for å se det som englene fortalte dem.


5 scene

Marked i Jerusalem

På et torv i Jerusalem. Den frigitte Daniel tjener til livets opphold sammen med gatesangeren og Ariella, fiolinisten. Gjøgleren synes hun er kjempegod til å spille og så kommer familien fra markenen og sprer budskapet om Maria. s lille gutt, til alle som vil høre. Men Daniel er ikke glad, han vet ikke hvor Lydia er eller om hun er i live.
Jerusalem er fylt av rykter om et fremmed kongebesøk. Herodes selv er ute for å se på folkelivet idet kongene fra Østerland rir inn i byen med sitt følge. Folkemengdens frihetssang lyder, full av lengsel og håp - og Herodes må vike..


6 scene

Tablå ved stallen i Betlehem

Landsbyjenta Marta begynner hele stallkonserten med en liten sang hun nettopp har lært: Himlen er så full av stjerner. Etterpå synger alle med. Hyrder, konger og småbarn hilser den lille i krybben. Småbarna kommer inn og synger Vi har ikke gull... 
Mirjam ber Østens vismenn om ikke å gå til Herodes, men ta en annen vei hjem.
Maria og Josef takker for alt de har fått oppleve og synger om barnet som «Morgenstjernen»
.

EmailTips en venn
- Hva er nå dette
" . . like til Betlehem.." er en barne og familiemusikal , en musikalsk fortelling spunnet over temaet i Lukas 1,5 til 2,21.

 

Les mer »

 Makeweb/4